Les dones ateses a la casa d’acollida de Càritas són dones amb recents processos migratoris i per tant amb manca de xarxa social i de recursos econòmics. Alhora, estan atravessant o han atravessat una situació de violència de gènere a llurs llars, la qual pot generar un fort impacte emocional que es pot expressar en forma de trastorns d’angoixa, de l’estat d’ànim, i d’estrès post-traumàtic.

Si a aquesta situació de vulnerabilitat li sumem la seva situació de parentalitat amb infants petits al seu càrrec, molt probablement moltes d’aquestes dones es troben amb un desbordament emocional que cal atendre i acompanyar per tal de prevenir futures seqüel.les emocionals i psicològiques en aquestes famílies.

Creiem que alhora de totes les atencions que reben a la casa d’acollida de Càritas, un espai d’acompanyament emocional a través de l’ús terapèutic de les Arts setmanal per a elles i llurs fills, pot ésser una oportunitat per escoltar-se a sí mateixes i a llurs necessitats, per relacionar-se amb altres famílies que estan en la mateixa situació, ofert com un espai d’autocura per a que se sentin sostingudes i acompanyades en els seus processos actuals.

En aquest espai poden compartir emocions comunes al voltant de la maternitat, el procés migratori, processos de dol, i sobre la violència que han rebut per part de les seves parelles.

En relació a llurs infants d’edats variades, pensem que aquest espai és beneficiós per a ells per prevenir possibles afectacions emocionals, per enfortir el seu vincle amb la mare i germans, i afavorir la integració al país d’acollida.

El dispositiu d’intervenció és en format grupal constituït d’entre 5/8 mares amb llurs fills. El format de les sessions en dispositiu grupal està pensat per cultivar la dimensió social i comunicativa amb tots els beneficis que aquesta comporta en un moment vital de tanta vulnerabilitat. A la vegada, permet realitzar un treball individual i d’introspecció de forma acompanyada. La interrelació amb el grup i amb la psicòloga, aportarà a cada persona, un suport complementari on recolzar-se durant el procés migratori i d’acollida. Aquest treball i vinculació amb el grup, pretén col.laborar en la amortització de l’impacte de la realitat, que és única i particular per cadascuna, dins de la pluralitat i la diversitat del grup.