Joseph Campbell (2015) detalla les dotze etapes de l’anomenat Camí de l’Heroi del qual ja va parlar el psicoanalista Carl Gustav Jung, en què l’heroi recorre un camí iniciàtic on anirà travessant diferents obstacles, fins arribar al final al seu destí desitjat, reforçat i transformat. Inicialment l’heroi és al seu món conegut i estable quan sent una crida a l’aventura a que es resisteix perquè implica sortir de la seva zona de confort. En aquest moment apareix un mentor, savi o ser sobrenatural, que amb la seva experiència i saviesa li donarà consell i l’anima a respondre al desafiament. L’Heroi entrarà en un món desconegut i màgic del qual ignora les seves normes i límits, i anirà travessant per successives proves, alhora que trobant aliats i adversaris, que l’ajudaran a descobrir el sentit del seu camí. Seguidament sorgeix una difícil prova de vida o mort que el fa enfrontar-se a les pors més temudes, i de la qual sorgeix victoriós i obté una recompensa. L’heroi en aquest punt emprèn el camí de tornada al que va ser el seu món ordinari que també li resultarà difícil, podent necessitar l’ajuda de rescatadors per portar-lo de tornada a la vida de cada dia. Arribarà a casa transformat interiorment i utilitzarà tots els aprenentatges adquirits per ajudar als de la seva comunitat.

A Kalyan, dins de cada cicle de 22 sessions que proposem a cada grup de pacients o beneficiari/ària que acompanyem amb la nostra metodologia de l’Artteràpia, segueix el guió del Camí de l’Heroi, on els obstacles, adversaris poden ser una metàfora de la malaltia o situació adversa que estan travessant, i on la persona descobreix els recursos personals de què ja disposa per afrontar aquesta situació.

Consisteix llavors, en un viatge d’autodescobriment i d’apoderament on cadascú pot aprendre a deixar de ser víctima de les seves circumstàncies i passa a convertir-se en l’heroi o l’heroïna de la seva pròpia vida, sortint reforçat positivament de les adversitats, i a créixer humanament.

Dins del procés creatiu a les sessions d’Artteràpia que segueix aquest guió, ens agradaria integrar 7 sessions de realitat virtual (22 en total), perquè a través d’una experiència immersiva la persona acompanyada, pugui viure aquest procés amb major intensitat, introspecció, identificació i implicació amb la història, perquè, en conseqüència, els efectes terapèutics i artterapèutics posteriors, siguin més profunds i transformadors.

Aquesta metodologia ha estat patentada per Kalyan sota notari.

El passat mes de septembre 2024, el departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, ens ha otorgat una subvenció que ens permetrà el disseny de dues d’aquestes sessions de realitat virtual, gràcies a la col.laboració de Xavier Torrent Boix i d’Eurecat.