A continuació comparteixo el Treball Final de Màster Art per a la transformació social, la inclusió i el desenvolupament comunitari: Mediació Artística de Diana Beatriz Jiménez Brítez amb el títol de «La Arteterapia en el Servicio de Oncología y Hematología del Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona desde la perspectiva arteterapéutica y médica. Un estudio de caso«, el qual va ser tutoritzat per Ascensión Moreno González en el curs 17/18 en la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona.

En aquest treball Diana, va realitzar una recerca qualitativa de cas del programa d’Artteràpia que vaig crear i vaig desenvolupar durant 11 anys a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona, amb els pacients pediàtrics oncològics ingressats a l’Hospital.

L’objectiu general del treball és comprendre l’efecte i la utilitat de l’Artteràpia en el tractament de rehabilitació psicològica i física dels pacients oncològics pediàtrics a l’Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona i com a objectius específics és conèixer la utilitat de l’Artteràpia des del punt de vista d’una arteterapeuta i del personal de blanc. Així també conèixer les eines utilitzades per a la seva aplicació en els pacients pel que es van realitzar dues enquestes (una a la meva mateixa com arteterapeuta i a una metgessa) i una entrevista (infermera), totes involucrades en el programa d’Artteràpia en la Unitat d’oncologia de l’Hospital Sant Joan de Deú de Barcelona.

Vull fer un esment molt especial a la vocació i passió de Diana Beatriz Jiménez Brítez per la disciplina d’acompanyament emocional mitjançant l’art i la mediació artística en el context pediàtric hospitalari.

Referència bibliogràfica

Jiménez Brítez, D., 2018.
(1) “El Arteterapia en el Servicio de Oncología y Hematología del Hospital Sant Joan de Déu de Barcelona desde la perspectiva arteterapéutica y médica. Un estudio de caso».
Màster en art per a la transformació social, la inclusió social i el desenvolupament comunitari: mediació artística. Universitat de Barcelona.

Núria Mompín Bustos
21 Juny 2021, Barcelona