El dol perinatal és aquell que es produeix després de la pèrdua d’un nadó durant l’embaràs o en els moments previs o posteriors al part. En aquest tipus de dol concorren dos moments vitals antagònics: la vida i la mort. Aquesta pèrdua pot desencadenar reaccions de dol als progenitors i poden donar lloc a afeccions emocionals.

Les pèrdues gestacionals solen ser pèrdues silenciades, que es porten a la més estricta intimitat i solitud. Aquest fet dificulta l’elaboració del dol i es pot allargar.

Per aquest motiu, des de Kalyan, considerem de vital importància, que aquestes persones en un moment vital de màxima vulnerabilitat comptin amb l’acompanyament emocional necessari per part de professionals especialitzats, per poder travessar la situació dolorosa amb major benestar emocional i la qualitat de vida, puguin ressignificar la situació sobrevinguda i sortir-ne reforçats positivament. També puguin generar recursos d’afrontament saludables i la resiliència.

A través del projecte d’acompanyament emocional a través de l’ús terapèutic de les Arts es pretén que els progenitors puguin expressar a través de la via indirecta de la creació artística els seus sentiments en el procés de dol i així compartir-los amb el grup i amb la psicòloga, afavorir l’elaboració i la integració emocional de la pèrdua, dotant-la d’un significat i sentit en el mateix transcurs vital. L’objectiu principal, doncs, és millorar el benestar emocional i la qualitat de vida d’aquestes persones en un moment de màxima vulnerabilitat.

Logotipo de Petit amb llum