L’espai polivalent Singuerlín de Càritas Diocesana de Barcelona és un servei de quotidianitat obert a tota la població i etapes vitals. És un punt de trobada i d’acolliment, en forma d’atenció grupal, d’espais relacionals, espais formatius i de grups socioeducatius.
L’espai polivalent Singuerlín pilota entre quatre grans eixos. Concretament, s’ofereix un espai d’acollida i d’humanització on es fomenta la participació activa de les persones ateses a la recerca de solucions col·lectives davant de les seves necessitats, mitjançant la intervenció comunitària al barri/ciutat on les persones participants en formen part. Així mateix, impulsant actuacions preventives orientades a la disminució dels factors de risc que puguin dificultar el desenvolupament de processos personals, familiars, socials i comunitaris.
Una part de la població atesa a l’Espai Polivalent Singuerlín són dones amb processos migratoris recents i per tant amb manca de xarxa social i de recursos econòmics. A més, algunes estan travessant o han travessat una situació de violència de gènere a casa seva, la qual cosa pot generar un fort impacte emocional que es pot expressar en forma de trastorns d’angoixa, de l’estat d’ànim i d’estrès posttraumàtic.
Si a aquesta situació de vulnerabilitat li sumem la seva situació de marentalitat amb nens petits a càrrec seu, molt probablement moltes d’aquestes dones es troben amb un desbordament emocional que cal atendre i acompanyar per prevenir futures seqüeles emocionals i psicològiques en aquestes famílies.
Creiem que alhora de totes les cures que reben a l’espai Singuerlín, un espai d’acompanyament emocional a través de l’ús terapèutic de les arts setmanal per a elles i els seus fills, pot ser una oportunitat per escoltar-se a si mateixes i les seves necessitats, relacionar-se amb altres famílies que estan en la mateixa situació, i com un espai d’autocura perquè se sentin sostingudes i acompanyades en els processos actuals.
En aquest espai poden compartir emocions comunes al voltant de la maternitat, el procés migratori, processos de dol i altres.
Pel que fa als fills d’entre 1-3 anys, aquest espai d’artteràpia és beneficiós per a ells per prevenir possibles afectacions emocionals, per enfortir el vincle amb la mare i els germans, i per afavorir la integració al país d’acollida.